Párizs kezdőknek és haladóknak – mikor, hogyan, hol, mit….

Július végén Párizsba lassan beköszönt a dunsztos hőség, néha enyhe záporral adva felüdülést és friss levegőt a városnak. A leárazások a harmadik hullámba értek, a pékek, hentesek, zöldségesek ajtóin már megjelennek az augusztusi zárvatartás dátumai és hétvégén legalább olyan kihaltak az utcák, mint Budapesten. Közeleg a nagy szabadságolások hava, augusztus, amikor a párizsiak “elmenekülnek”  – aki teheti már hamarabb -, hogy átadják az “uralmat” annak a több millió turistának, akik a világ minden tájáról megszállják a várost. Megjelennek az utibeszámolók is a Párizsban töltött napokról – mert Párizs nem csak egy misét, de legalább egy (hosszú) hétvégét is megér! Ezek hatására úgy gondoltam érdemes összeszedni az ötvenvalahány blogbejegyzés praktikus információit, kezdő és haladó “párizsozóknak”, de nem feledve a fotelből utazókat sem!

Mikor és hogyan?

Természetesen sokaknak csak a nyáron van lehetőségük utazni, de ilyenkor számolni kell azzal, hogy másoknak is, ami hozza magával a tömegnyomort, a sorbanállást, a fényképekbe belógó szelfibotok hadát. Párizs szerintem szeptember-októberben vagy április-májusban a legelviselhetőbb (különösen, ha iskolai szünet van, de nem Húsvét vagy Pünkösd) – még, már kellemes az idő és viszonylag kevesebb a turista.

A turizmus ma már elvesztette spontán jellegét, megtervezendő üzemmé vált, hiszen az idő drága, és mindenki szeretne valami egyedi pillanatot, hangulatot, ízt magával vinni, lehetőleg várakozás nélkül. Ezért például – ma már szinte evidencia – érdemes előre (hetekkel, hónapokkal) belépőt, jegyet, helyet foglalni. Így előre el kell dönteni, hogy melyek utazásunk főbb prioritásai – mi(k) az(ok) a hely(ek), amit mindenképpen látni szertnénk – és a köré felépíteni a programunkat. Az már a múlté, hogy “itt vagyok Párizs, és hódíts meg”; nem, sokkal inkább fordítva van: nekünk kell a várost meghódítani tervszerűen, hogy aztán a meghódítottság érzésével távozhassunk. Következzen ehhez néhány ötlet, tanács, ajánlat.

Amivel érdemes és megéri kezdeni a városnézést

Ahogy a párizsi hidakról szóló bejegyzésben is írtam, nagyon tudom ajánlani – mind a kezdő, mind a haladó párizsozónak -, hogy egy szajnai hajóúttal kezdjék Párizs felfedezését, a városra hangolódást. A körülbelül másfél órás sétahajózás ára 15 euró körül mozog. Különböző társaságok kínálnak reggelivel és vacsorával is egybekötött hajóutat – ami születésnap vagy évforduló megünneplésére igazán szép program lehet – természetesen jóval drágábban. A reggeliző és vacsora-hajók kínálata helytől változó, de nem okoz csalódást, tisztességes bisztrókonyhát kínálnak.

Hajóút_SZAJNA 128_CIMLAP1

Információk: A http://www.bateauxparisiens.com/ hajói az Eiffel torny melletti rakpartról indulnak, míg a legismertebb és legnépszerűbb https://www.bateaux-mouches.fr/   társaság hajói a Pont d’Alma-áról, illetve a http://www.vedettesdupontneuf.com/  a PontNeuf-ről, és a Trocadero és a Bastille közötti távot teszik meg.  A jegyeket előre meg lehet venni interneten, és az indulás előtt negyed fél-órával érdemes odamenni, de mindenkinek jut hely fenn a fedélzeten is.

Haladóknak tudom ajánlani a Canal St. Martin csatornán való 2,5 órás hajóutat, amiről itt volt már szó. A Port de l’Arsenal Métro Bastille-tól, illetve a Bassin de la Villette Metro Jaurès-től naponta – reggel és kora délután – két járat indul, a felnőtt jegy ára 18 euró. Részletes információ: itt

dsc01068

Magaslati kilátók: Eiffel torony, a Montparnasse torony és a Defense teraszai

Aki mostanában volt az Eiffel torony és környékén bizonyára csalódottan tapasztalta a biztonsági okoból épülő kerítés meglétét. Míg két évvel ezelőtt simán át lehetett menni a torony alatt a Mars mezőre, ez mára megszűnt. Jelenleg egy borzalmasan kinéző acélkerítés veszi körül a tornyot, és másfél éve ígérik, hogy ebből egyszer plexi védőfal lesz. Az Eiffel toronyba a második emeletig gyalog 10 euró, lifttel 16 euró egy jegy ára. Ha csúcsig akarunk felmenni 19 vagy 25 eurós jegyet tudunk váltani. Az Eiffel torony az, ahová – ha nem akarunk sorban állni egy vagy két órát – akkor hónapokkal előbb kell megvenni a jegyet. Részletes információ itt.

001 Eiffel torony

Javaslat egy esti programra: Ha már Eiffel torony, akkor este 9-kor érdemes kimenni a Place du Trocadero-ra, mert ekkor és utána óránként a torony csillagszóró világításban tündöklik. Tömegiszonyosok – mert itt aztán az afrikai árusokon kívül, akik behálózzák a teret, az egész világ itt van -, és kényelmesebbek a Trocadero egyik kávézójából is élevezhetik a látványt (lásd erről részletesebben itt). Egyébként este remek hangulata van a szökőkútnak és környékének: hetente két-három este a Táncszínház előtt amatőr tangótáncosok közé lehet beállni, utcazenészek adnak éjszakába nyúló koncertet. Átmenve a Iéna hídon, majd alatta, balra, a “rakodópart alsókövén ülve” szemlélődhetünk az esti hajókban, frissülhetünk a szajnai szélben. Emögött vannak leülős teraszok (a harmadik sörözőbe már kevesebb turista merészkedik). Menjünk végig a rakparton – látunk egy-két jópofa lakóhajót – egészen a Bir Hakeim hídig. A híd közepén, ahol a furcsa Jeanne d’Arc szobor áll (története itt) a legjobb a kilátás a Szajnára és az Eiffel toronyra, nem beszélve arról, hogy nyáron talán ez a leglevegősebb része Párizsnak.

Aki bírja a magaslati kilátókat annak az egyik legkiválóbb hely a Tour Montparnasse 59. emelete. A város legrondább tornya, és Franciaország legmagasabb felhőkarcolója 1969-72 között épült, versenyezve az Empire State Building-gel és hasonlókkal. Az 56. emeleten található tetőterasz és étteremből a kilátás ingyenes (bár 12 euróért egy pohár pezsgőt előre is lehet rendelni), míg az 59. emeleti kilátó 18 euróba kerül. Jógázók figyelem: júniustól augusztusig jógaórák is vannak a tetőn! Információk: itt

A 110 méter magas Grand Arch a (hiper)modern Defense negyedben az 1-es villamossal érhető el. A toronyba, ahonnan 360 fokos panorámában láthatjuk Párizst és az Ile de France-ot június 1-től december közepéig lehet felmenni, 15 euróért (itt is van hétfő és szerda reggel jóga óra a tetőn, valamivel olcsóbb, mint a Montparnasse torony tetején). Információk:itt

Múzeumok

Szinte hihetetlen, de Párizsnak több, mint 110 múzeuma van és minden hónap első vasárnapján az állami múzeumok ingyenesen látogathatók. Általában hétfőn vannak zárva, de például a Louvre kedden nem látogatható. Lista a párizsi múzeumokról itt, így mindenki választhat érdeklődésének megfelelően is. Természetesen ha Párizs, akkor első helyen – a ma már pályaudvari forgatagú – a Louvre vagy a Musée d’Orsay áll. Sőt számítani lehet arra, hogy a Beyonce Jay-Z – akik “megmentik a művészettörténetet”, mint olvasható volt az egyik magyar hírportálon – klippje után az amerikaiak tömegével áramlanak majd egy szelfire a Louvre-ba. A Louvre-beli látogatást érdemes előre megtervezni, mert máskülönben a hatalmas gyűjteményben csak kóvályog az ember (térkép: itt), jegyet félóránkénti belépessel lehet előrevásárolni, információk:  itt. A d’Orsay Múzeumba minden csütörtök este (6 órától kezdődően) lehet olcsóbban jegyet venni információk: itt  .

A “kihagyhatatlanok” kategóriába tartoznak még a Grand Palais időszaki kiállításai, míg a Petit Palais alapgyűjteménye ingyenesen látogatható, az időszaki kiállítások 13 euróért; a Picasso és a Rodin Múzeum a szoborkertjével,  netán a Pompidou Center, vagy a középkori gyűjteményéről híres Cluny Múzeum (sajnos a Musée Carnavalet, a párizsi helytörténeti múzeum, felújítás miatt zárva van). A kortárs művészetek kedvelőinek ajánlható a Palais Tokyo, és a két nagy divatcég alapítványa által működtetett múzeum: a Bois de Boulogne-ban az “építeszeti csoda” Foundation Luis Vuitton és a rue Raspail-on a Foundation Cartier (információk: itt)

FotoJet

Haladóknak és a kis múzeumok kedvelőinek tudom ajánlani Monet és kisebb magángyűjtemények bemutatására specializálódott Musée Marmottan-t, fantasztikus japán kertjével a Musée Guimet-t, a Musée Yves Saint-Laurent-t, a nagyon kellemes hangulatú Musée Jacquemart-André-t, és az igaz burzsoá gyűjteményt reprezentáló Musée Cognaque-Jay és persze nem utolsó sorban a Musée Montmartre-ot, vagy a Musée du Luxembourg-ot ( itt). Mindezekről részletes információ: itt

Tematikus séták haladóknak

Ez az oldal azért született, hogy “haladó párizsozóknak” kínáljon tematikus sétákat, megmutatva a város rejtett titkait. De minden “kezdő párizsozót” arra biztatok, hogy válasszon egy-egy kisebb túrát, például: a Notre Dame után nézze meg a Cité szigeten a virág piacot, a Halászó macska utcáját, tévedjen be a rue Huchette-re és ne hagyja ki a Saint Séverin templomot. Vagy a Jardin du Luxembourg után menjen fel a Pantheon-hoz a Saint Étienne du Mont templomba, majd Hemingway után szabadon, üljön le egy kávéra a place Contrescarpe-on.

Contrescarpe3

Az utcák épületek nevezetességeit számbavevő sétákon kívül a gourmand-ok ajánlom Párizs nagybani (lásd itt), vagy a város nyitott és fedett piacainak (lásd: itt) látogatását. A gourmet-knak pedig – hiszen a francia kulinária fővárosában vagyunk – a süteménytúrát (itt); aki a csigát akarja kipróbálni, annak az Escargot Montorgueil széles kínálatát ( itt); a tarisznyarák és tengeri pók kedvelőinek a szép nevű rue Acasia-án található bresti kocsmát, a Crab Marteau-t (itt);  aki pedig a kagylót szereti, annak a megbízható, jó minőséget kínáló belga(!) sörözőket, a Léon hálózatát érdemes kipróbálnia. Hál’Isten a franciák mindent megesznek, így az ínyencek találhatnak az étlapon az otthon ritkaságszámba menő bárányt, vesét, sőt még véreshurkát is. Ebédünket, vacsoránkat egy kis sznobériával fűszerezetten öblíthetjük le a Café de Flor, a Deux Magots vagy a Prokope kávézóiban (lásd: itt), de nagyon ajánlom a most felkapott Odette kávézót is (lásd: itt), aminek a choux á la crème a specialitása. A csokoládé kedvelőinek a nagy neveken kívül – Pierre Marcolini, Maison du chocolat, Francois Guizot és még sorolhatnánk – azt ajánlom járjanak nyitott szemmel, mert minden negyednek megvan a maga kézműves csokoládékészítője!

DSC02682

Természetesen ezek a helyek nem olcsók, de aki megteheti ne hagyja ki! Ahogy érdemes kipróbálni a “gasztro-megszállottaknak” egy francia főzőtanfolyamot is – rájuk is gondoltam, amikor körbejártam ezeket az iskolákat (lásd: itt). Végül, de nem utolsó sorban, azok, akik valamilyen gyűjtőszenvedéllyel vannak megáldva érdemes tanulmányozniuk ezt és ezt és az oldalt indulás előtt!

Utazás: metró, hajó, busz

A párizsi metró a legszebb állomásaival maga is  egy tematikus séta (erről bővebben: itt). A Párizs-kártyákkal nincs sok tapasztalatom, de a 10-es jegytömbök (ami 14 euróba kerülnek és az aluljárókban vásárolhatók meg) elég kifizetődőek. A párizsi metró jól tervezetten körbehálózza a várost, gyors és egy-két átszálással mindenhová el lehet jutni. Alapjában a metróállomások tiszták, de némely helyen az átható vizeletszag – amit otthon vagy például Londonban nem lehet tapasztalni – visszafogott levegővételre készet. Talán nem meglepő, de a metrókon mindig sokan vannak, így számítsunk a hering-effektusra és vigyázzunk a dolgainkra.

Concorde1

Akinek pedig valahol a Szajna közelében sikerül szállást foglalnia – nyáron különösen -, ideálisnak és gyorsnak tűnik a Hop on Hop off hajók használata (napi korlátlan jegy 17 euró, két napi ehhez képest pedig csak 19 euró). A hajókra az Eiffel torony és a Jardin des Plantes közötti hat állomásra lehet minden 20 percben felszállni. (információk: itt)

A buszok csomópontjai általában a pályaudvarok (Gare de l’Est, Gare Saint Lazare, Gare Montparnasse). Lassabbak persze, de csúcsidőkön kívül kellemesebbek, mint a metró, és némely busz útvonala pedig felér egy jó városnéző túrával: például a 67-es, ami a Montmartre-ról visz le a Marais-ig, vagy a 82-es útvonalába esik a Champ de Mars egészen a Jardin du Luxembourg-ig, vagy a 87-es, ami, a Champ de Mars-tól egészen a Bastille-ig visz (információ: itt).

Reggeli, ebéd, vacsora: boulangerie, piac, illetve a menü mindenhatósága

A párizsi utibeszámolókban a legfurcsább dolgokat az étkezéssel kapcsolatban olvastam. Először is szögezzük le, Párizs nem olcsó város, de – és ez egy friss tapasztalat – a közlekedés és a múzeumi belépők és bizony az étkezés is sokkal olcsóbb, mint Londonban.

A haladó párizsozóknak talán nem újdonság, hogy a reggelt érdemes mindig egy boulangerie/pâtisserie-ben kezdeni, aminek van kiülős része is, és szinte minden sarkon megtalálható egy belőlük. Alapvetően jó kávékat (espresso-t, café noir-t) lehet kapni már két euróért (a kávékhoz kérésre adnak tejet is és a tejeskávésok is olcsóbban ússzák meg), de a kávé-függőknek az olasz kávézókat ajánlom. És persze hozzá az elmaradhatatlan croissant, almáspapucs (chausson au pomme) vagy csokis  párna (pain au chocolat), vagy a mazsolás tekercs (pain au raisin) vagy bármi más. Így egy reggeli max. 5 euróból megúszható.

DSC03164 (1)

A bagett kérdés: a sima bagett ára 0,80-1,20 között mozog és csak frissiben, melegen jó! De érdemes kipróbálni a sültebb tradition, vagy magvas (céréales) változatot is, a ki pedig kenyérre vágyik annak a rustique-ot, vagy a különböző pavés-kat (diós, fügés, mandulás vekniket)  javaslom.  (Talán nem szetségtörés, de nekem mindig a 3,60-as kenyér jut eszembe, amit még melegen, útban hazafelé az ember félig mindig megevett, de estére már szinte ehetetlen volt. Nincs ez másképp a bagettel sem, ami másnap már 8 napon túl gyógyuló sérülés-keménységű tud lenni).

Ebéd időben se feledkezzünk meg a pékségekről: gazdag, bagettes hideg szendvicsek, és változatos, előrecsomagolt (friss) saláták kaphatók, illetve a különféle quiche-eket vagy a kis pizzákat lehet melegen is kérni. Aztán fogjuk a csomagunkat és üljünk le egy parkba és nyugodtan ebédeljünk meg, a franciák is ezt csinálják. Akire nem rajtaütés-szerűen tör rá az éhség, és tervezni tudja ebédjét, nagyon ajánlható módon keresse meg a legközelebbi piacot (lásd:itt). Párizsban – többek között – az a jó, hogy a világ minden konyhája itt van, így például: a Marais-ban megtaláljuk a zsidó konyhát, meg a kínait és nyomában a távol-keletit (thai, vietnami) a rue Hachette, rue Mouffetard környékén a görögöt, és mindehol egy kebabost vagy egy – mai szóhasználattal élve – libanoni street food-ost ahol már 4-6 euróért  tudunk valamit enni (nagyon jó ajánló és címlista itt).

PIACOK_2018 aprilis 058-COLLAGE6

Délben a kávézókban, bisztrókban sörözőkben és az éttremekben a terítés jelzi, hogy ebéd idő kezdődik és tart 3-ig (a terített asztalhoz nem ülhetünk le “csak egy kávéra” délidőben!). Ugyanez a szabály van érvényben este 7 órától 10-11-ig. Éttermet választva, racionálisan, mindenkinek a napi déli vagy esti menüt ajánlom (lehet, de nem ajánlatos “csak” egy tál ételre beülni, mert annak áráért már egy előétel+főétel, vagy főétel+desszertet lehet kapni egy átlagos helyen 15 eurótól, valamivel jobb helyen 20-25 euróért, míg igazán jobb helyeken 35 felett). Tudni kell, hogy a déli menü ára mindig olcsóbb, mint az estié!

2018_05_16_QL_rue Mouffetard es kornyeke 002

Néhány jótanács

 • A metrón ne nagyon várjuk meg türelmesen míg mindenki leszáll (persze álljunk félre), de igyekezzünk felszállni, mert az ajtók rövid ideig vannak nyitva.
 • Jegyeket automatából és a jegyárusítónál is kaphatunk, a metrójegyek érvényesek a buszra is.
 • Ahogy írtam, az ebédidő 12-től 3-ig tart, de általában fél 1-re már tömve vannak a helyek és ha nem érkezünk időben, akkor kb. 2-kor tudunk még ebédelni. Ha konkrét étterembe akarunk menni ebédelni vagy vacsorázni, akkor foglaljunk interneten helyet, és 24 órán belül kapunk visszajelzést. A service continue, a folyamatosan kiszolgáló éttermek listája (itt), ahol akár délután 4-kor is ehetünk.
 • Aranyszabály, hogy soha ne üljünk be olyan étterembe ahol ajtónállók lasszóval fogják a vendégeket és az van kiírva, hogy tourist menu, illetve csak lézengenek benne a vendégek. Ahogy írtam, a franciák emésztőnedvei dél és fél egy közöttre vannak kalibrálva és a rendes helyeken szinte pillanatok alatt már egy gombostűt sem lehet leejteni.
 • A rendes éttermek előtt (lásd: kép) a napi menu vagy formule egy kis fekete táblára van kiírva, ahol a plat du jour a napi kínálatot jelenti a menüben. Az éttermekben, sörözőkben, de még a bisztrókban is  – kávéházakban általában nem, de jó fényt vet ránk -, ha illedelmesen megállunk az ajtóban, megvárjuk míg a pincér odajön  és asztalt ajánl.
 • Nem ajánlott – sem a Trocadero-nál, sem az Eiffel torony lábál, sem máshol – utcai crêpe-t, palacsintát enni! Tiszteljük meg a francia palacsintát azzal, hogy – igaz 2-3 euróval drágábbért -, de beülünk egy crêperie-be, palacsintázóba. Itt még az a meglepetés is érhet, hogy kipróbálhatjuk a breton palacsintát, ami vastagabb, barnább és általában sósan eszik, mert hajdinából készül.
 • Ha első vagy sokadik, de igazi párizsi crême brulée-re vagy mousse au chocolat-ra vágyunk, lehetőleg ne az első sarki bisztóban próbáljuk ki, mert érhetik csalódások Párizsban is az embert  (én a mille feuille-jel jártam így, hogy egy boulangerie/pâtisserie-ben vissza kellett küldenem). Keressünk az ilyen vágyaknak jó helyeket, jó pâtisserie-ket! (ez az oldal segít: itt). Nagyon ajánlom ugyanakkor desszertként kipóbálni a francia madártejet (île flottante) vagy a vörösborban/calvados-ban érlelt körtét.

Szóval kalandra fel! Nagyon örülnék, ha megírnák saját tapasztalataiket, jó tippjeiket, tanácsaikat!

 

 

Egy hozzászólás Új írása

 1. kicsijuci szerint:

  Két tipp, ami eszembe jutott.
  Az egyik a Navigo Decouverté kártya, ami – ha valaki igazolványképpel felszerelkezve érkezik – a leggazdaságosabb megoldás Párizs felfedezéséhez. Az alap kártya maga 5 euro. Ez 10 évig érvényes és ezt lehet feltölteni, egy minden (1-5) zónára érvényes heti feltöltés ára pl. 22, 80.
  A másik, hogy a legtöbb helyen délutánonként 17-19h, happy hour van, ha valaki alacsonyabb költségvetéssel érkezik, de szívesen elkortyolna egy koktélt valamelyik teraszon, érdemes ilyenkorra időzíteni.
  Egyébként imádom az oldalt, csodaklassz! Köszönöm!

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s