Párizs legjobb piacai

Párizsba is beköszöntött a tavasz és mi sem jobb ilyenkor (is), mint piacra menni. Ráadásul régi turista szabály, hogyha jobban meg akarunk ismerni egy várost, a helyi piacokat semmiképpen sem szabad kihagyni! Ezért a mai séta alkalmával Párizs legjobb nyitott és fedett piacai-csarnokai következnek: a hagyományostól a bion át a gasztro- piacig, és persze a virág- és madár-piacot sem hagyjuk ki!

Eddigi sétáink alkalmával voltunk már nem csak Párizs, hanem egész Franciaország legnagyobb gourmet-piacán a Rungis-n (lásd: itt ). Azt is megtapasztalhattuk a rue de Levis (itt), a rue Montorgueil (itt) vagy a rue Cler (itt) példáján, hogy minden városrésznek megvan a maga sétáló-bevásárló-piacozó utcája, ahol többgrenerációs  üzletek várják a vásárlókat minden nap.  A másik párizsi jellegzetesség, hogy minden városrészben egy hétköznap (általában kedden vagy szerdán) és hétvégén vannak nyitott piacok, ahol őstermelők, kistermelők árulnak Párizs környékéről vagy éppenséggel Bretagne-ból, Normandiából (a kerületenkénti piacok listája itt). Turistaként, szerencsével, kifoghatunk hétköznap is egy ilyen kispiacot, de szombaton mindenképpen érdemes itt kezdeni a napot. És persze vannak a kerületenkénti, klasszikus, fedett, vásárcsarnok-szerű piacok, amelyekbe egy gyors és olcsó ebédre igazán érdemes betérni. Ez után a rövid kis bevezető után lássuk Párizs legjobb piacait!

A legsikkesebb nyitott piac: Marché President Wilson

A Place Iéna-n George Washington kivont karddal mutatja az utat az avenue Wilson felé, ahol szerdánként és szombat reggelente lehet vásárolni a város legsikkesebb nyitott piacán. A piac jellegzetessége, hogy főként olasz árusok, kistermelők kínálják árúikat és bizony Carla Bruni is előfordul itt olykor-olykor. De vannak itt Bretagne-ból is, felhozva Párizsba halat, vadat és természetesen a bertegne-i izlés szerint elkészített pâté-kat, kolbászkákat (hot-dog breton), a hajdinából készített palacsintájukat (galette-t), a breton húslevest vagy éppen ragut, hogy a háziasszonyok egy gyors ebéddel is hazatérhessenek a bevásárlásból.

PIACOK_2018 aprilis 006-COLLAGE1

Az áruk tényleg kifogástalanok, gyönyörűek: hatféle paradicsom, legalább négyféle krumpli  és azok közül is a nem éppen olcsó, primőr Noirmoutier szigetéről. Kedvenceim itt a gombások a rózsaszín laskával és az az árus aki csak zöldeket kínál: petrezselymet, bazsalikomot, kaprot, turbolyát, metélőhagymát stb., minden olyan friss zöldet, amit a francia konyha használ.

PIACOK_2018 aprilis 014-COLLAGE2

A legjobb bio-piac: Boulevard Batignolles

A legjobb bio-piac címért két nyitott piac verseng ma Párizsban: az egyik a 17. kerületi boulevard Batignolles-on, a másik pedig a 6. kerületi Boulevard Raispail-on. Mindenféle listák szerint most a boulevard Batignolle  bio-piaca a legjobb, talán a gyakoribb nyitvatartás miatt. Igazi bobo (lásd erről bővebben itt) hely, ahol a környezettudatos geek-ek mellett jól öltözött nyugdíjasok alkotják a törzsközöséget. Meg egyébként is van annak valami bája, hogy a távolban a Sacré Coeur tornyai bukkannak fel. A hely kétségtelen sztárja a bio-palacsintákat sütő hölgy a bio fagyijával (képtelenség kivárni a sort!).

PIACOK_2018 aprilis 026-COLLAGE4

A legrégebbi fedett piac: Marché des Enfants rouges

Párizs legrégebbi piaca, amelyet 1615-ban alapítottak, természetesen a Marais-ban van. Kezdetben a neve is innen eredt, Marais-beli kis piacnak hívták, majd a közelben lévő, és Navarrai Margit (1492-1549) által alapított árvaházról – ahol az árvák kis piros ruhát hordtak – nevezték el, ahogy a közelben lévő utcát is.

PIACOK_2018 aprilis 051-COLLAGE5

 1990-ben a piac újjászületett, köszönhetően a renoválásának, ami megmentette a további enyészettől. Tulajdonképpen innentől egyfajta gasztropiac jellege is lett: az olasztól, a marokkóin át a libanoniig, az afrikai konyháig minden megtalálható itt, fűszerezve kisebb butikokkal, virág- és etno-piaccal.

PIACOK_2018 aprilis 058-COLLAGE6

Mint legrégebbi piac bekerült az összes utikönyvbe, így számítsunk rá, hogy az egész héten nyitvatartó helyen nagy lesz a forgalom. Az egyik felkapott hely Alain palacsintázója, ahol gigantikus méretű, mindennel tölthető palacsintákat lehet kapni. A helyi bobók leginkább brunchra járnak ide az “Estaminet des enfants rouges”-ba. Nagyon jó a marokkói konyha, az afrikai pedig tényleg kulináris különlegesség.

PIACOK_2018 aprilis 065-COLLAGE7

Két második császárkori csarnok: Marché Saint-Quentin és Marché Saint-Martin

Ha autentikus párizsi piacot akarunk látni, akkor irány a 10. kerület, a Gare de l’Est környéke, ugyanis itt alig tíz percen belül két olyan piacot találunk, amelyet az 1800-as évek második felében építettek. Szinte a Gare de l’Est kapujában helyezkedik el a Marché Saint-Quentin, amelyet 1866-ban – a korábban itt álló piac lebontása, és a pályaudvar 1849-es megnyitása után – építettek újra. Noha a tervezője bizonyos Rabourdin volt, de ha jól megnézzük a tetőszerkezetet akkor láthatjuk, hogy a kor nagy csarnoképítőjének Baltardnak – aki a Les Halles-t is tervezte (lásd erről bővebben itt ) – hatása figyelhető meg. A nem túl nagy csarnok érdekessége, hogy benn a piacon egy Wallis kút áll (aminek története itt olvasható).

Paris-marche-Saint-Quentin

Forrás:https://www.carigami.fr/magazine/un-avant-gout-de-vacances/10e-arrondissement-paris.html

Marché_Saint-Quentin_2016

Forrás:https://fr.wikipedia.org/wiki/March%C3%A9_Saint-Quentin

A kereskedők között találunk arabot, laoszit, vietnámit és indiait is, hiszen a 10. kerület az egyik legsokszínűbb része Párizsnak, itt van az indiai és az afrikai negyed is. Egy jó piaci árust a róla megjelent újságcikkek is hitelesítenek, ahogy azt a halárusnál láthatjuk is.

A Marché Saint Martin szintén az úgynevezett Baltard-stílusban – vasszerkezet, megemelt üvegtető – épült 1854-ben. A tetőszerkezetet 1879-ben újjá kellett építeni, mert az előző beszakadt egy téli havazás után. Szintén nem nagy csarnok, a francia mellett nemzetközi kínálata is van: itt található Párizs egyetlen német boltja, ahol Dallmayr kávét, német sört, karácsony előtt pedig nürbergi mézeskalácsot lehet kapni. Nagyon jó a thai étterem és érdemes kipróbálni az ‘Au comptoir Brice” burgerjét is.

saint martin

Forrás: http://punto-arch.com/fr/project/saint-martin-market/

Virág- és madár-piac a Cité szigeten

Ha van valami, ami kihagyhatatlan, akkor a Cité szigeten lévő virág- és madár-piac! A Saint Chapelle, a Palais Justice előtti térről – ami 2014 óta II. Erzsébet nevét viseli – indul az allé Celestine Hennion ahol már az 1808 évek óta Párizs virágpiaca áll. A vaslábakon álló, üvegtetős piacot – amit ma szinte alig lehet felfedezni, a virágdzsungelben – 1873-ban építették.

Charles_Marville_Abris_en_fer_et_en_fonte_Marche_aux_Fleurs_de_la_Cite_ca__1865-e1489405262715

Ma annyi maradt meg a XIX. századi hagulatból, hogy a piac bejáratánál egy Hector Guimard által tervezett metrófeljáró van és (itt is) egy működő (!) Wallis kút áll. Ezek, mint útjelzők, biztosítják, hogy rátaláljunk a piacra.

PIACOK_2018 aprilis 083

A virágpiac, amely minden nap reggeltől estig nyitva van, kínálata idény jellegű, illetve orchideákból van egy teljes udvara. Mintha csak egy virágerdőbe érkeznénk, zeg-zugos járatokon keresztül sétálhatunk körbe a piacon. A virágokon és szobanövényeken kívül itt mindent megtalálunk, amire egy városi balkonkertésznek szüksége lehet.

PIACOK_2018 aprilis 089-COLLAGE8

Talán a hirtelen bejött meleg, vagy a vasárnapi nyitvatartás miatt, de sajnos madarakat nem lehetett látni, csak rengeteg madáretetőt, ami még megmaradt a télről, illetve madárkalitkák tömkellegét. A séta fáradalmait pedig a közelben lévő l’Annex kávézóban tudjuk kipihenni.

Részletes információk a párizsi nyitott piacokról és csarnokokrólitt és itt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s