A Marais angyalai

Ahogy Budapestre, úgy Párizsra is igaz: “emelt fővel” kell járni a városban, hogy az igazi érdekességeket, kincseket észrevegyük. Mivel egy deklaráltan laikus országban nincs és nem is lehet “angyal-kultusz” (karácsony felé közeledve sem az angyalt várják, hanem az internacionalista Télapót, a Père Noel-t), így az angyalok az épületeik díszeiként – merengő vagy frivol, netán komor vagy szomorú mosollyal – vigyázzák, kísérik figyelemmel  a párizsiak életét.

Mai angyal-túránkat (útvonal lásd: itt) a 3. kerület északi részén, a Művészetek és Mesterségek (Arts et Métiers) negyedében kezdjük. Valaha Temple-negyednek hívták a a templomos lovagok által épített Tour du Temple után, ami királyi kincstárként szolgált a XIII. században. Aztán börtön lett, sőt híres börtön, mert XVI. Lajost és családját tartották itt fogva 1793-ban, majd két évvel később a 10 éves XVII. Lajos a torony rabjaként hal meg. Végül hírhedt sorsa 1808-ban beteljesedett, Napóleon parancsára lerombolták. Mai nevét a negyed az egykori apátságból 1794-ben átalakított Művészetek és Mesterségek Akadémiáról és Múzeumáról (Conservatoire National de Arts et Métiers itt, Musée des Arts et Métiers itt) kapta, ami a világ legrégebbi technikai és ipartörténeti gyűjteménye.

DSC02334A Musée Arts et Métiers bejárata a Szabadság szobor (amelyet itt már megnéztünk) kicsinyített másával

 

Az angyali fárosz, avagy a táskás hölgy (rue Turbigo 57)

1851-ben a Szépművészeti Akadémia pályázatot hirdetett az alig 39 évesen 1827-ben elhunyt fizikus, Augustin-Jean Fresnel emlékére, akinek legfontosabb találmánya a világítótornyokban elhelyezett optikai tükör volt. A pályázati kiírásra Émile Delange – az alexandriai Fárosz mintájára – egy görög istennő, egy angyal és egy szépen felékszerezett XIX. századi hölgy – sajtos kevercsét alkotta meg. A hatalmas fülbevalókat viselő, görög tógás, angyal egyik kezében mirtusz ágat, másikban pedig egy csinos kis szütyőt tart. Ez utóbbi miatt a párizsi köznyelv csak táskás hölgynek becézi.

DSC02228Nem tudni hogyan, de az 1859-ben épült bérház falára Delange terve került, és mintegy három emelet magasan őrzi a lakók álmát és szemléli a mélyben az Arts et Métiers és környékének forgatagát.

DSC02226

A kacér angyalok (rue Réaumur 39)

Párizs főépítésze tervezte 1900-ban azt a négyemeletes bérházat, ami alig száz méterre van a rue Turbigo-tól. Az épület szobrásza, az igen termékeny Pierre Roche (1855-1922) a központi erkélyt tartó kariatidákban Loie Fuller a korszak nagy táncosnőjét mintázta meg, illetve a hullámzó homlokzat megtervezésében a Fuller által kitalált szerpentin tánc (bővebben itt egy videó) volt rá hatással.

DSC02221A 29 éves Loie Fuller különleges táncát 1892-ben a brooklyni Park Színpad előadásán látta meg Édouard Marchand a Folies Bergère akkori igazgatója, aki azonnal szerződtette az egykor burleszkekben, cirkuszi show-kban fellépő táncosnőt. Fuller rövid idő alatt Párizs legnépszerűbb és legjobban fizetett táncosnője lett, és ha volt valaki, akinek igazán nagy hatása volt a francia art nouveau-ra, akkor ő volt az: szerpentintáncával festőket (elsősorban Touluse-Lautrec-et) építészeteket (mint Guimard) és szobrászokat (mint Rodin és Roche) ihletett meg.

DSC02224Fullert úgy is emlegették, mint a Belle Époque táncosnőjét, noha nem volt képzett táncos, ma úgy mondanánk, vizuális művész volt. Élete – amiről 2016-ban film is készült (lásd:itt) – a korszak lenyomata volt: még Amerikában férjhez megy egy gazdag ingatlanmágnáshoz (aki nem mellesleg az akkori elnök unokaöccse volt), és akiről rövid időn kiderült, hogy bigámista. Párizsban az őrült évtized (lásd még itt) leszbikus szcénájának központi figurája lesz; jó barátnője Mária román anyakirálynénak, így Fuller közvetített az első világháború idején Románia az USA között;  a Lumière testvérek egyik első filmjüket az ő táncáról készítik; 46 évesen kiadja memoárját, amihez Anatole France ír előszót. Tüdőgyulladásban hal meg 1928-ban, sírja a Père Lachaise temetőben van.

Mogorva őrt állók (rue Beaubourg 43)

Keveset lehet tudni a rue Beauboug 43 szám alatti art deco épületről, amelynek falán csak az építész keresztneve áll: Henri. A bejáratát díszítő két Hermész szobor alapján arra lehet következtetni, hogy egykor talán bankfiók vagy biztosítóintézet volt.

DSC02237DSC02238Jó arányaival, sokszögletes oszlopaival, hozza a tipikus art deco stílus jegyeket. Az igazi meglepetés akkor jön, ha felnézünk a legfelső szintre (amit egyébként a túloldalról lehet a legjobban szemügyre venni). A fehér falak a kék-arany mozaik díszítéssel, és a vörös szfinxfejű tartóoszlopok teszik igazán különlegessé az épületet.

DSC02239A rue Beaubourgon tovább sétálva a Pompidou központ  (információk itt) előtt – kis kitérőként – nézzünk be a modern quartier de l’Horologe-ba (az Óra negyedbe), ami Jacques Monestier futurisztikus  órájáról a Défenseur-ről  – a Védőről – kapta a nevét (8 rue Bernard de Clairvaux).

Jac-Monestier-Defenseur temps (3)

Forrás:http://patrimoine-horloge.fr/jac-monestier-defenseurtemps.html

A sziklaköveken álló harcos küzd a három természeti elemet megtestesítő állattal (a madárral (levegő), a sárkánnyal (föld), és a rákkal (víz). A negyed bejáratánál és a Pompidou központ északi oldalánál található Max Ernst 1967-ben készített, a Nagy jelenlévő (Grand Assistant) című szobra, ami egy kitárt karú, emberhez hasonló figura.DSC02242Budapesti emlékeket idéz a Rue Beaubourg és a rue Simon le Franc sarkán álló négyemeletes art nouveau épület, ami arany-kék mozaikjaival, a nagy napraforgó mintákkal a Párizsi udvar, illetve a Párizsi Nagyáruház mozaikjait juttathatja eszünkbe.

 

A bőség angyalai (rue Renard 12)

Kilencvenhárom éven keresztül – 1901 és 1994 között – a francia Kiskereskedők Társasága a rue Renard 12 szám alatti épületben székelt. Az épület stílusára talán használhatnánk a német Jugendstíl kifejezést, mert az oszloptartó fejek inkább Brünhildékre, mint Marie-kra emlékeztetnek. A földszinti bejárat pedig a metzi pályaudvari bejárattal mutat sok hasonlóságot.

DSC02257Az első emeletet gazdag díszítésében a négy női alak a négy évszakot jelképezi, míg a bejárat felett a Dumas-d’Artagnan által közkeletűvé tett mondás: az “egy mindenkiért” olvasható.

Az épület nincs igazán jó állapotban, 1994 óta színház a “Théatre du Renard” működik benne, a francia Kiskereskedők Társasága pedig egy modernebb székhelyre költözött.

Körülbelül egy 15 perces sétával jutunk el a rue Bretagne-ig, a rue des Archives-en keresztül, ami igazán kínál egy-két érdekes látni valót, mint például: az 1842-ben épült igen különleges homlokzatú épület – amelyhez hasonló csak egy van még Párizsban – az úgynevezett trubadúr stílust képviseli: az ablakpárkányokat 84 női, illetve férfi fej, valamint az építtető, Nicolas Piollet monogramja díszíti. Nem kell hozzá nagy képzelő erő, hogy ezekbe az arcokba belelássuk az 1800-as évek közepének párizsi polgárait.DSC02260DSC02263Továbbmenve elhaladunk a nemzeti levéltári múzeum (Musée des Archives Nationales) és a Vadászati Múzeum (Musée de la Chasse) épületei mellett, majd a rue des Haudriettes sarkán álljunk meg egy pillanatra.

DSC02267Itt látható az 1764-ben épült kút, a Fontaine Haudriettes, aminek különleges trapéz alakja van, és egy nem kissé frivol Danaida szobor díszíti. Újkori frivolságért pedig elég csak  felpillantani a szemben lévő ház tűzfalára, hogy Párizs modern angyalai kísérjenek  bennünket utunkon.

Érdemes továbbra is emelt fővel járni, mert gyönyörű kapudíszeket fedezhetünk fel, mint például a két hullámzó, kígyózó nőalak, amely közre fogva a gall kakast, egy bejárati erkélyt támasztja alá.

DSC02274

Art deco angyalfejek (rue Bretagne 14)

Napóleon óta a franciákat különleges vonzalom fűzi az egyiptomi művészethez, hiszen Párizs szerte sok nyomát találjuk az egyiptomi hadjáratnak. Az art deco meg tudvalevőleg sok motívumot használt fel az egyiptomi művészetből. E két inspirációból született az 1926-ban épült rue Bretagne 14 szám alatt álló hatemeletes épület.

DSC02279A zárt, szimmetrikus homlokzat, melynek tetején kiterjesztett szárnyú sasok nyugszanak első pillanatra nem kelt fel különösebb érdeklődést. Azonban, ha megpillantjuk a fák árnyékában megbúvó, a bejárati kapu felett díszelgő két női fejet, minden kétségünk elillan.DSC02280

 

A hajnal és az alkonyat angyalai (rue Perrée 18)

Áthaladva a Temple parkon jobbra a Temple negyed régi piacát látjuk, ami szerkezeti megoldásaiban – noha kisebb az épület – sok hasonlóságot mutat a Fővám téri vásárcsarnokkal.DSC02287Párizs, szerintem, egyik legszebb lakóháza található a rue Perrée 18 szám alatt. Olyan mintha az építész a homlokzatot képként fogná fel, ahol a szobor alakok szinte életre kelnek, és ki a akarnának lépni a síkból. Az egész épületből árad a derű, a melegség, a légies könnyedség, és ha jól megnézzük az összes nő alak arcán halvány mosoly suhan át. A lakóépület jobb oldalán láthatjuk a Hajnalt és az Alkonyatot megszemélyesítő női alakokat, akik egy napórát fognak közre. Talán nem véletlen, hogy a házban van egy órajavító műhely is.

DSC02298A felkelő Hajnalt egy kis Cupidó figura – a beteljesült szerelem jegyében -, míg az Alkonyatot a felhők felett elrepülni készülő galamb kíséri, ami a tovatűnő reményt szimbolizálja. Az alig 39 évet megélt épületszobrásznak, Jules Rispalnak két alkotása maradt fenn, az egyik ez az 1908-as épület, amit halála előtt egy évvel készített.

Az épület további érdekessége, hogy a középen négy emeleten keresztül emelkedő torony a lépcsőházat foglalja magában, míg baloldalon a megszakított, de toronyformát követő erkélyeket jól megformált alvó férfi és és ébredező, mosolygó fiatal lányfejek díszítik.

119835204

Forrás: http://www.ciao.fr/opinion_images_view.php/OpinionId/1462688/Img/96667540

DSC02293

Útvonal

https://goo.gl/maps/BA8AAvj8szM2

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s