A Chanel kulisszái mögött

Senki nem gondolná, hogy Párizs észak-keleti elővárosában Pantine-ben – amit “kedélyesen” csak Párizs Brooklynjának hívnak – bújnak meg a Chanel azon műhelyei –  a hímző, a tollazó és a bizsu készítő műhelyek -, ahol a tervezők által megálmodott haute couture modellek díszítései készülnek.

Érdemes megnézni az organzára felvarrt flittereket, strasszokat, a másik modellen pedig a szálanként felrakott marabu-tollakat. Kép forrása: http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2017-couture/chanel/slideshow/collection#59

A haute couture modellek ugyanis egyediek, egyszeriek (hiszen általában sohasem sikerül eladni őket), és legfőbb jellemzőjük, hogy kézzel készítettek. Tulajdonképpen ezek a divat művészeti alkotásai, azzal a különbséggel, hogy egy festmény vagy szobor elkészítésébe a művész önmaga “hal bele”. Ebben az eseten pedig alig száz ember fantasztikus türelmet igénylő, áldozatos,  alacsonyan fizetett, rabszolga munkájával valósulnak meg, egy ember álmai. Átlagosan egy haute couture modell díszítése 300 órát vesz igénybe, és a költségek – anyag-, munkadíj – pedig átlagosan 50 euró/órát tesznek  ki (ennek alapján a fenti modellek díszítése hozzávetőlegesen 4,5 millió Ft-ra becsülhető). Ugyanakkor A pret-á-porter – “kész viselet”, a hordhatóbb modellek tömeggyártásban, nagyobb szériában, több méretben viselik a divat és a márkai egyedi jegyeit.

 Amikor az anyag énekel a ruhán: a hímző műhely – Maison Lesage

A történet 1924-ben kezdődik, amikor Francois Lesage szülei megveszik a már 70 éve működő és mint II. Napoleon udvari beszállítója, már hírnévre szert tett Michonet hímzőműhelyt. Francois Lesage már ide születik, 1929-ben, miközben szülei egy évtized alatt, különböző technikákat kifejlesztve (mint a vermicelli hímzés) a francia haute couture – különösen Coco Chanel nagy riválisának Elsa Schiaparellinek – beszállítójává válnak.

05-lesage

Forrás:https://www.seamwork.com/issues/2016/03/maison-lesage

Ehhez persze kellettek azok a dolgos és ügyes kezű vidéki lányok, akik – a francia hímzés hagyományokon felnőve – megtiszteltetésnek vették, ha egy ilyen műhelybe bekerülhettek dolgozni. Apja halála miatt Francios Lesage 1948-ban a Sunset Boulevardon lévő stúdióját hagyja ott, hogy átvegye a párizsi műhelyt. Az 1950-es évektől gyakorlatilag nem volt olyan neves divattervező (kezdve Diortól, Givenchyn át Balenciaga-ig, Lacroix-ig) aki a haute couture darabjait ne a “hímző király” műhelyében készíttették volna el. Lesage 1998-ban iskolát alapít az utánpótlás támogatására, majd 80-as éveihez közeledve eladja műhelyét a Chanelnek.

Belépve a műhelybe ne várjuk azt, hogy ügyes kezű ázsiai, indiai munkásokat találunk. Nem, zömében fiatal, 20 év feletti francia lányok – akiknek többsége a Lasage által alapított művészeti iskolából került ki -, néhány időseb és tapasztaltabb mester irányítása alatt készítik az elképesztő aprólékosságot, türelmet, figyelmet igénylő darabokat.

le-24-novembre-2014-une-broderie-de-la-maison-lesage-dans-les-ateliers-chanel-a-pantin-au-nord-de-paris_5162811

Forrás:http://www.lexpress.fr/actualites/1/culture/les-metiers-d-art-de-chanel-en-vedette-a-salzbourg-garants-de-l-avenir-des-collections_1628252.html

Mind emellett iszonyú nagy monotónia tűrés is szükségeltetik ehhez a munkához, mert mindenki csak egy munkafolyamatot végez: pl. van aki virágokat varr, míg mások a gyöngyhímzést készítik el. Egy-egy motívum felvarrása 30-50 mozdulatot foglal magában, és hibázni nem szabad, hiszen igen értékes alapanyagokkal dolgoznak. Végigmenve a hímzőműhelyeken, ténylegesen elkötelezett és magát kiváltságosnak tartó fiatalokkal (azért, hogy a Chanelnél dolgozhat!) találkozhatunk, akik ráadásul igen alacsony bérért végzik ezt a munkát. Az ember nehezen tud a csodálattal és fanyar keserűséggel vegyes érzéstől szabadulni, hogy az az egyszeri, maximum 5 perc, míg egy ilyen haute couture ruha felvonul a hiúság luxusvásárán, mennyi  áldozattal, verejtékkel jár. Ráadásul úgy, hogy akik készítik ezeket a fantasztikus csodákat – és munkájukat – talán csak a bemutatókról készült képeken látják először.

Tollakból és virágokból álmodott csodák – Maison Lemarié

A különböző tollak – főként kalapok – díszítőelemként az 1880-as években kerülnek be a divatba. Ekkor alapítja Palmyre Coyette-Lemarié első szalonját Párizsban és teszi népszerűvé a különböző nemes madarak (pl. marabu) színes tollaiból készült kalapokat, táskákat, illetve a ő az aki, először szövetből készült virágokat – mint például a kaméliát -is használ kiegészítő díszítő elemként. Míg 1900-ban 600 olyan műhely működött Párizsban, amely tollakkal, kalapokkal foglalkozott, addig 1960-ban már csak 60 ilyen volt. Ehhez nagyban hozzájárult a nemes madarak kihalásának veszélye és az állatvédelem erősödése. Ma már csak tenyésztett állatok (tyúk, kacsa, liba, galamb, gyöngytyúk) tollát lehet díszítőelemként felhasználni. Ezeket a természetes tollakat festik és mintázzák különböző színekre. A Chanel 1996-ban integrálta magába a Maision Lemariét.

chanel-behind-the-scenes-of-lesage-lemarie-michel-01

Forrás:http://chanel-news.chanel.com/fr/home/2013/12/behind-the-scenes-of-lesage-lemarie-and-michel.html

Nehogy azt higgyük, hogy a fordizmus csak a futószalagok sajátossága. A műhelyben látható, hogy egy-egy terv szerint legalább 4 színből megálmodott motívumot először négy különböző formára vágták, majd összeillesztették egy virágformává. Majd pedig ezeket a virágokat egyesével rávarrták a tüll szoknyára. Nem kevésbé aprólékos munka a marabu utánzatú hosszú tollak felillesztése a selyem alsó szoknyákra, amelyek száma több ezret is meghaladhatja.

Itt is zömében fiatal lányokkal, sőt fiúkkal is találkozhatunk. Közöttük a fluktuáció nagyobb, mert ez a fajta dísztő mesterségbeli tudással sokkal könnyebben lehet önállósulni, mint például a hímzéssel. Ráadásul, akiben van egy kis művészi véna, az itt megszerzett tapasztalattal, könnyebben tud érvényesülni.

Mindenkinek ajánlom, akit egy kicsit is érdekel a divat, a kézművesség, hogy menjen el, és pillantson be a Chanel kulisszái mögé, mert maradandó élmény!

+1 tipp

A Chanel műhelyek meglátogatására itt lehet jelentkezni.

 

 

 

 

 

 

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s