Párizs, karácsony, 2016

Figyelem! A bejegyzés nyugalmat megzavaró szubjektív véleményt tartalmaz!

Párizs a fény városa, amit nem tudok elég képpel illusztrálni, hogy elkápráztasson mindenkit. Párizs a fény városa, de ilyenkor karácsonykor talán még inkább, mint máskor.

Ahogy korábbi bejegyzésben itt ígértem kedvenc passzázsaink is úgy csillognak-villognak, hívogatnak ünnepi ruhájukban, hogy ennek a szirén hangnak nehéz ellenállni.

Csak a karácsony hangulata és illata hiányzik. Pedig megvan minden kellék: kicsit ágról szakadt, meg csili-vili karácsonyfa, betlehemek (de egy tavalyi rendelet óta szigorúan csak a templomok területén, egy város vagy falu főterén már nem!), álomszép kirakatok, ünnepi díszbe öltözött áruházak, éttermek.

Erre felé az angyalkák a  Grand Boulevard-tól át a Szent Mily útján át a Champs Élysées-ig nem a Jingle bells-t, az Oh, Tannenbaum, oh, tannenbaum-ot vagy netán Mennyből az angyalt susogják a turisták füleibe, hanem azt, hogy: fogyassz…fogyassz..(Tudom mindenhol így van, de máshol azért leöntik egy kis mázzal is.) .Aki “igazi” karácsonyra vágyik, annak még 600 kilométert utaznia kell Elzászig, nevezetesen Stasbourgig, ami a karácsony fővárosa.

Az idei karácsonyi hangulatot még az egy hetes szmog – ingyenes tömegközlekedéssel -, a múlt héten pedig egy kis taxis sztrájk – a repülőtérre vezető úton – is színesítette. Mára már Párizs kiürült, főként a gyermekes párizsiak elutaztak vidékre és maradtak a turisták és a megrögzött párizsiak.

Karácsonyi vásárok

A két igazán nagy karácsonyi vásár van Párizsban: az egyik a Champs Élysées-én, másik pedig a Défense-negyedben. Minden kerületben vannak kisebb-nagyobb kirakodó vásárok is, amelyek közül talán az egyik legjobb a  St. Germain-des-Prés templom, illetve a Boulevard St. Germain sarkán található. Minden kapható a sáltól, a bizsukig, a fa játékoktól elkezdve a tollakig, a levendulás illatzacskóktól, a százféle illatú szappanokig. Természetesen forralt bor, palacsinta és mindenféle étel is. Évek óta van magyar stand a Champs Élysées-én és tavalytól a Défensen is.

Mit esznek a franciák karácsonykor?

Szűkebb párizsi ismerősök közvélemény kutatása alapján a tradicionális franca karácsonyi menü a következő:

  • Előételnek: libamáj terrine vagy mousse, ami csak és kizárólag dél-francia (pl. Camargue környéki) libából a legjobb. (Bár találkoztunk Strasbourgban olyan libamáj árussal, aki esküdött arra, hogy a magyar libamájból készült pástétom jobb, mint a dél-francia). Mivel most van a nagy osztriga szezon is, egyesek az előételt osztrigával is kiegészítik.
  • Főétel: Gesztenyével töltött pulyka, burgonyapürével és zellerrel (ez utóbbi kettő igen nagy szórást mutatott).
  • Sütemény:fatörzs torta. A tradicionális fatörzs torta csokoládés, de ma már annyiféle ízben lehet kapni, mint otthon a bejgliket. Sőt mivel ez krémes sütemény, még nagyobb a variációs lehetőség. A fatörzs torta történetéről és tradíciójáról, majd a következő bejegyzésben lesz szó bővebben. Addig is, ha valakit érdekelnek a legújabb trendek  itt olvashat róla.

 

Kellemes karácsonyt és Boldog Új Évet!

Apropos: A franciák bon année-t – jó évet csak január elsejétől kívánnak, előtte – úgy, ahogy én most tettem – nem!

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s